fbpx
cover_diatrofi

Σωματομετρική Αξιολόγηση

Η σωματομετρία αναφέρεται στην αξιολόγηση τριών πραγμάτων:
– Των εξωτερικών διαστάσεων του ανθρωπίνου σώματος,
– των μεταξύ τους αναλογιών και
– της σχέσης του μεγέθους του σώματος με το περιβάλλον.

Συνήθως τα σωματομετρικά τεστ δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Αυτό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία τα οποία αξιολογούνται. Η μέθοδος μέτρησης είναι αυτό το οποίο μπορεί να διαφοροποιηθεί. Η αξία όμως του αποτελέσματος έγκειται στην εγκυρότητα, την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα και την επαναληψιμότητα της δοκιμασίας. Έτσι όποια μέθοδος και να επιλεγεί, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι παρόμοιο.

Οι μετρήσεις ανθρωπομετρίας και σωματικής σύστασης περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την αξιολόγηση των παρακάτω χαρακτηριστικών:

– Βάρος
Χρησιμοποιείται ζυγαριά, κατά προτίμηση έγκυρου κατασκευαστή. Ο δοκιμαζόμενος ζυγίζεται ακίνητος χωρίς παπούτσια, με όσο το δυνατόν ελαφρύτερο ρουχισμό.
Σημασία: Η ένδειξη του βάρους αποτελεί έναν δείκτη υγείας. Είναι μία μέτρηση η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά. Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος δηλώνουν ανισορροπία ανάμεσα στην ενεργειακή πρόσληψη και την ενεργειακή δαπάνη. Με άλλα λόγια, αύξηση του βάρους δείχνει ότι καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες, ενώ μείωσή του, ότι η ενέργεια που καταναλώνεται είναι μεγαλύτερη. Αυτή η πληροφορία είναι σημαντική για να προσαρμόσει κανείς τη διατροφήτου και τα επίπεδα δραστηριότητάς του.

– Ύψος
Για τη μέτρηση του ύψους χρησιμοποιείται αναστημόμετρο. Αποτελείται από μία βάση, ένα βαθμονομημένο μέτρο ύψους 200 – 250 cm και ένα κινούμενο στέλεχος. Ο εξεταζόμενος στέκεται όρθιος χωρίς παπούτσια, κοιτώντας ευθεία μπροστά. Οι φτέρνες, οι γοφοί και οι ωμοπλάτες του ακουμπούν στο μέτρο.
Σημασία: Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, λαμβάνουμε πληροφορίες για την ανάπτυξη των παιδιών. Μεταβολές του ύψους μαρτυρούν πιθανές βλάβες στη σπονδυλική στήλη.

– Δείκτης Μάζας Σώματος
Χρησιμοποιούνται οι τιμές από το βάρος και το ύψος, οι οποίες εισάγονται στην παρακάτω εξίσωση:
ΔΜΣ = κιλά/µέτρα²
Σημασία: Γνωρίζοντας τον ΔΜΣ μπορούμε να κατατάξουμε τον εξεταζόμενο στην κατηγορία των ελλιποβαρών, νορμοβαρών, υπέρβαρων και των παχύσαρκων. Αξιολογείται λοιπόν η σωματική ευρωστία.

– Μέτρηση περιμέτρων ανατομικών σημείων
Χρησιμοποιείται μη ελαστική μετροταινία για την μέτρηση της περιφέρειας του θώρακα, της μέσης, των ισχίων και του μηρού. Υπολογίζεται ακόμα και ο λόγος μέσης ισχίων, διαιρώντας την περιφέρεια της μέσης από αυτή των ισχίων.
Σημασία: Η μέτρηση της μέσης και των ισχίων δίνει πληροφορίες για την κατανομή του λίπους στο σώμα. Η περιφέρεια του μηρού αξιολογεί την μυϊκή μάζα.

– Δερματοπτυχές
Για τη συγκεκριμένη μέτρηση χρησιμοποιείται δερματοπτυχόμετρο και συγκεκριμένες εξισώσεις που συνδυάζουν τις δερματοπτυχές. Οι συνηθέστερες είναι ο θωρακικός, μεσομασχαλιαίος, τρικέφαλος, δικέφαλος, υποπλάτιος, κοιλιακός, λαγόνιος, μηριαίος και γαστροκνήμιος.
Σημασία: Πρόκειται για την πλέον σημαντική μέτρηση αξιολόγησης της σωματοδομής. Διαχωρίζει το υποδόριο λίπος και καταγράφει το πάχος του. Οι εξισώσεις υπολογίζουν τη λιπώδη και την άλιπη μάζα.

Σε γενικά πλαίσια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σωματομετρικών τεστ είναι αναμφίβολα απαραίτητο για την αξιολόγηση της σωματοδομής του γενικού πληθυσμού και ειδικά των αθλητών και γι αυτό έχουν εισαχθεί στο πρόγραμμα του Movement Solutions. Επίσης, δεν νοείται αθλητής που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά και επαγγελματικά με κάποιο σπορ να μη γνωρίζει το σώμα του, τη φυσική του κατάσταση και όλα αυτά σε σχέση με τους συνομήλικους αθλητές γύρω του.

Τιμη σωματομετρικου τεστ

€25

Το Μovement Solutions αναλαμβάνει:

Untitled-2

Τη μυοσκελετική αξιολόγηση

PLANNING
Το σχεδιασμό εξατομικευμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων γυμναστικής (personal training)
THUMBS

Τη ψυχολογική παρότρυνση 
και υποστήριξη

KETTLE

Την παροχή αποκλειστικού και άρτια εξοπλισμένου χώρου εκγύμνασης.

RESULT

Τη συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση του αποτελέσματος

Κλεισε την πρωτη σου προπονηση!